| Autor: redakcja1

Rynek mięsa w Polsce (09-15.02.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 9 do 15 lutego 2015 roku w Polsce, przygotowanym przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (09-15.02.2015)

Ceny żywca wieprzowego

Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRWW dniach 9–15.02.2015 r. w Polsce żywiec wieprzowy skupowano przeciętnie po 4,33 zł/kg, a więc drożej o 3% niż w poprzednim tygodniu, o 7,5% niż miesiąc wcześniej, ale o 8% taniej niż przed rokiem.

Ceny żywca wołowego

Za żywiec wołowy w Polsce w drugim tygodniu lutego 2015 r. płacono średnio 6,21 zł/kg, czyli więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 5% niż przed miesiącem i o 3% niż rok wcześniej.

Ceny żywca drobiowego

Przeciętna krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w analizowanym tygodniu wyniosła 3,46 zł/kg w stosunku do 3,45 zł/kg tydzień wcześniej. Tym samym kurczęta były droższe o 2% niż przed miesiącem, ale tańsze o 5% niż przed rokiem.

 

Za indyki zakłady drobiarskie płaciły średnio 5,87 zł/kg, a więc o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu, ale więcej o 0,5% niż przed miesiącem i o 7% niż rok wcześniej.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!