| Autor: mikolaj

GUS: Zbiory zbóż w Polsce wyniosły 27,8 mln ton

Zdaniem Głównego Urzędu Statystycznego tegoroczne zbiory zbóż ogółem wyniosły 27,8 mln ton, tj. około 13% mniej od zbiorów ubiegłorocznych. Produkcję zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi oszacowano na 24,5 mln ton, a zatem o około 10% mniej od uzyskanej w 2014 r.

GUS: Zbiory zbóż w Polsce wyniosły 27,8 mln ton
Plony zbóż ozimych łącznie z ozimymi mieszankami zbożowymi według szacunku przedwynikowego oceniono na 40,6 dt/ha, tj. o 3,5 dt/ha (o 7,9%) mniej od plonów z roku ubiegłego.

Plony poszczególnych gatunków zbóż ozimych według szacunku przedwynikowego w 2015 r. przedstawiają się następująco:
- pszenica 47,5 dt/ha,
- żyto 28,0 dt/ha,
- jęczmień 41,6 dt/ha,
- pszenżyto 36,5 dt/ha,
- mieszanki zbożowe 31,1 dt/ha.

Zbiory zbóż ozimych wyszacowano na 17,6 mln t, w tym:
- pszenicy na 9,8 mln t, tj. o 4,5% mniej niż w 2014 r.,
- żyta na ok. 2,0 mln t, tj. o 29,4% mniej niż w roku ubiegłym,
- jęczmienia na ok. 1,0 mln t, tj. o 5,6% mniej niż w roku ubiegłym,
- pszenżyta na 4,7 mln t, tj. o 3,5% więcej od zbiorów ubiegłorocznych,
- mieszanek zbożowych na około 0,3 mln t, tj. o 28,3% mniej niż w 2014 r.

Plony zbóż jarych łącznie z jarymi mieszankami zbożowymi oszacowano na 29,7 dt/ha, tj. o 5,1 dt/ha (o 14,7%) mniej od plonów ubiegłorocznych.

Plony poszczególnych gatunków zbóż jarych według szacunku przedwynikowego w 2015 r. przedstawiają się następująco:
- pszenica 33,7 dt/ha,
- jęczmień 33,1 dt/ha,
- owies 26,7 dt/ha,
- pszenżyto 28,4 dt/ha,
- mieszanki zbożowe 27,2 dt/ha.

Zbiory zbóż jarych łącznie z jarymi mieszankami zbożowymi wstępnie wyszacowano na ok. 6,7 mln t, w tym:
- pszenicy na około 1,1 mln t, tj. o 20,9% mniej niż w roku ubiegłym,
- jęczmienia na ok. 2,0 mln t, tj. o 11,2% mniej od zbiorów ubiegłorocznych,
- owsa na 1,2 mln t, tj. o 16,9% mniej w porównaniu do zbiorów z 2014 r.,
- pszenżyta na około 0,6 mln t, tj. o 18,1% mniej niż w roku ubiegłym,
- mieszanek zbożowych na ok. 1,9 mln t, tj. o 24,8% mniej niż w 2014 r.


Tagi:
źródło: