Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (23.10.2016)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 16 do 23 października 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen gęsi tuczonych, przy jednoczesnym spadku pozostałych gatunków mięsa drobiowego.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (23.10.2016)
W dniach od 16 do 23 października br. doszło do wzrostów cen wątroby z kurczaka o 10,4% do 2811 zł/t, za którą najwięcej płacono w makroregionie południowo-wschodni - 4040 zł/t, a najmniej w centralnym – 2635 zł/t.

Ponadto zwyżkom uległy również ceny tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 6,4% do 5744 zł/t, tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 0,5% do 4743 zł/t, tuszki indyków patroszonych 73% o 0,4% do 7914 zł/t, skrzydła z kurczaka o 3,9% do 5099 zł/t, filety z piersi kurczaka o 0,9% do 12921 zł/t, nogi z kurczaka o 4,7% do 5857 zł/t, podudzia z kurczaka o 3,9% do 5255 zł/t, uda z kurczaka o 4,6% do 5857 zł/t, filety z piersi indyka o 0,9 do 16213 zł/t, skrzydła z indyka o 0,8 do 4359 zł/t, udźce z indyka o 2,6 do 7901 zł/t, podudzia z indyka o 3,3 do 4006 zł/t oraz wątroby z indyka o 6,1% do 4314 zł/t.

Ceny produktów drobiowych

Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5744
6,4
6040
5141
---
6845
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
4743
0,5
4830
4678
4846
4871
tuszki indyków patroszonych 73%
7914
0,4
9207
7672
---
8203
ćwiartki z kurczaka
3518
-0,4
3417
3694
3189
3544
skrzydła z kurczaka
5099
3,9
6061
4674
4585
5957
filety z piersi kurczaka
12921
0,9
11732
12899
11744
13821
nogi z kurczaka
5857
4,7
4779
5799
9882
5240
podudzia z kurczaka
5383
-3,9
4850
5262
7310
5624
uda z kurczaka
5544
0,0
4881
5706
7141
5491
filety z piersi indyka
16213
0,9
16024
16340
---
16531
skrzydła z indyka
4359
0,8
4497
4130
---
4441
udźce z indyka
7901
2,6
8060
7311
---
8082
podudzia z indyka
4006
3,3
4021
3945
---
4028
wątroby z kurczaka
2811
10,4
2812
2635
4040
2848
wątroby z indyka
4314
6,1
4102
4326
---
---
 

 


Tagi:
źródło: