Ceny mięsa w Polsce (4-10.08.2014)

Prezentujemy cotygodniowe podsumowanie rynku mięsa w Polsce w dniach od 4 sierpnia do 10 sierpnia 2014, przygotowane przez Agencję Rynku Rolnego.

Ceny mięsa w Polsce (4-10.08.2014)
Na początku sierpnia zahamowany został spadek cen skupu żywca wołowego i wieprzowego. Natomiast cenę spadkową odnotowano dla skupu drobiu i zbytu tuszek drobiowych, która nie przekraczała 2gr/kg.

Rynek wieprzowiny

 
Jak podaje Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, wszystkie zakłady przetwórstwa mięsnego objęte ich monitoringiem w okresie ostatniego tygodnia (4-10.08.2014) płaciły 5,14 zł/kg za żywiec wieprzowy. Jest to wynik o 1% większy niż od ubiegłego podsumowania. Cały czas pozostaje ona jednak niższa niż w poprzednim miesiącu o 6% oraz o 13% niższa niż w roku 2013.
 
Według Komisji Europejskiej na terenach Unii Europejskiej cena zakupu żywca wieprzowego znajdowała się na poziomie 163,51 EUR/100kg. Stanowiła ona spadek o 0,5% co do ubiegłego tygodnia i o 13% niżej niż poprzedni rok. W Polsce przeliczając na walutę unijną (162,60 EUR/100 kg) cena była wyższa niż w Holandii, Francji, Dani czy Belgi i jednocześnie niższa niż w Niemczech, Hiszpanii czy na Węgrzech.

Rynek wołowiny

 
Dane ZSRIR MRiRW informują, że żywiec wołowy w kraju kupowany był średnio po 5,83 zł/kg, czyli 1% więcej niż poprzedni tydzień. Jest ona nieznacznie wyższa w porównaniu do ubiegłego miesiąca zaledwie o 1gr/kg, ale też o 1% niższa niż rok wcześniej

Rynek drobiu

 
W tym samym czasie brojlery kurze w skupie kosztowały średnio 3,93 zł/kg do ubiegłego 3,94 zł/kg. Jednocześnie świadczy o tendencji wzrostowej o 2,5% w ujęciu miesięcznym oraz spadek wobec ubiegłego roku o 3%. Indyki w skupie również potaniały o 1 gr/kg w porównaniu do zeszłego tygodnia, czyli płacono za nie 5,87 zł/kg. Było one 1% tańsze niż w minionym tygodniu i o 4% tańsze od 2013 r.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: