Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognoza unijnej produkcji mięsa
2024-05-17 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (5.05.2024)
2024-05-17
Poznaj produkty
-
Przyczepa z podwyższonymi burtami Welger
2011-04-06 -
TOXAN® PŁYN
2015-02-25 -
Opielacz rotacyjny ROTANET
2019-08-27 -
Ładowacz Czołowy XTREME 2 Hydramet
2020-03-12 -
Mulczery leśne ORSI WPK M
2015-03-11 -
Wały dogniatające STAR
2020-02-20
Rynek mięsa w Polsce (03-09.11.2014)
W dniach 03–09.11.2014 r. przeciętna krajowa cena zakupu żywca wieprzowego płacona przez zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wyniosła 4,51 zł/kg, a zatem była o 1% tańsza niż w poprzednim tygodniu oraz niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie trzoda chlewna kosztowała o 15% mniej niż przed rokiem.
Ceny żywca wieprzowego
Ceny żywca wołowego
W dniach 03–09.11.2014 r. przeciętna cena zakupu żywca wołowego w Polsce (według ZSRIR MRiRW) ukształtowała się w granicy 5,51 zł/kg i była o 1% większa niż tydzień wcześniej, ale mniejsza o 3% niż przed miesiącem oraz o 5% niż przed rokiem. Rynek bydła.
Ceny żywca drobiowego
W analizowanym tygodniu średnie ceny skupu kurcząt brojlerów i indyków utrzymały się na pułapie z wcześniejszego tygodnia. Za kurczęta brojlery płacono 3,47 zł/kg, czyli była tańsza o 4% niż przed miesiącem i o 2% niż przed rokiem.
Cena skupu indyków wyniosła 5,92 zł/kg i była niższa o 0,01 zł/kg niż miesiąc wcześniej oraz o 4% niż w porównywalnym okresie 2013 r.
Gęsi tuczone skupowano po 7,99 zł/kg, tj. drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 2% niż przed miesiącem i o 5% niż rok wcześniej.
Czytaj dalej na następnej stronie...