Rynek mięsa w Polsce (03-09.11.2014)

W dniach 03–09.11.2014 r. przeciętna krajowa cena zakupu żywca wieprzowego płacona przez zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wyniosła 4,51 zł/kg, a zatem była o 1% tańsza niż w poprzednim tygodniu oraz niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie trzoda chlewna kosztowała o 15% mniej niż przed rokiem.

Rynek mięsa w Polsce (03-09.11.2014)

Ceny żywca wieprzowego

Na rynku UE notowano nieznaczne, różnokierunkowe zmiany cen żywca wieprzowego. Według danych Komisji Europejskiej, średnio w UE w pierwszym tygodniu listopada 2014 r. za świnie rzeźne płacono 141,38 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E, a zatem mniej o 0,2% niż tydzień wcześniej, o 2% niż przed miesiącem i o 18% mniej niż w analogicznym okresie 2013 r. Krajowa cen trzody chlewnej tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 142,06 EUR za 100 kg.

Ceny żywca wołowego

W dniach 03–09.11.2014 r. przeciętna cena zakupu żywca wołowego w Polsce (według ZSRIR MRiRW) ukształtowała się w granicy 5,51 zł/kg i była o 1% większa niż tydzień wcześniej, ale mniejsza o 3% niż przed miesiącem oraz o 5% niż przed rokiem. Rynek bydła.

Ceny żywca drobiowego

W analizowanym tygodniu średnie ceny skupu kurcząt brojlerów i indyków utrzymały się na pułapie z wcześniejszego tygodnia. Za kurczęta brojlery płacono 3,47 zł/kg, czyli była tańsza o 4% niż przed miesiącem i o 2% niż przed rokiem.
 
Cena skupu indyków wyniosła 5,92 zł/kg i była niższa o 0,01 zł/kg niż miesiąc wcześniej oraz o 4% niż w porównywalnym okresie 2013 r.
 
Gęsi tuczone skupowano po 7,99 zł/kg, tj. drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 2% niż przed miesiącem i o 5% niż rok wcześniej.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: