Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-06-16
-
MRiRW w sprawie aplikacji suszowej
2025-06-16
Poznaj produkty
-
DEUTZ - szyba tylna górna przezroczysta
2011-12-13 -
Nóż do korekcji racic WG0570
2014-07-16 -
Agregaty do upraw przedsiewnych Gryf
2013-05-24 -
POTTINGER - maszyny zielonkowe i uprawowe
2014-09-16
Rynek mięsa w Polsce (03-09.11.2014)
W dniach 03–09.11.2014 r. przeciętna krajowa cena zakupu żywca wieprzowego płacona przez zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wyniosła 4,51 zł/kg, a zatem była o 1% tańsza niż w poprzednim tygodniu oraz niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie trzoda chlewna kosztowała o 15% mniej niż przed rokiem.
Ceny żywca wieprzowego
Ceny żywca wołowego
W dniach 03–09.11.2014 r. przeciętna cena zakupu żywca wołowego w Polsce (według ZSRIR MRiRW) ukształtowała się w granicy 5,51 zł/kg i była o 1% większa niż tydzień wcześniej, ale mniejsza o 3% niż przed miesiącem oraz o 5% niż przed rokiem. Rynek bydła.
Ceny żywca drobiowego
W analizowanym tygodniu średnie ceny skupu kurcząt brojlerów i indyków utrzymały się na pułapie z wcześniejszego tygodnia. Za kurczęta brojlery płacono 3,47 zł/kg, czyli była tańsza o 4% niż przed miesiącem i o 2% niż przed rokiem.
Cena skupu indyków wyniosła 5,92 zł/kg i była niższa o 0,01 zł/kg niż miesiąc wcześniej oraz o 4% niż w porównywalnym okresie 2013 r.
Gęsi tuczone skupowano po 7,99 zł/kg, tj. drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 2% niż przed miesiącem i o 5% niż rok wcześniej.
Czytaj dalej na następnej stronie...
