| Autor: redakcja12

Czy warto zabiegać i dbać o bioróżnorodność na naszych polach uprawnych?

Różnorodność biologiczna to zróżnicowanie wszystkich żywych organizmów występujących na Ziemi. Dotyczy ona różnorodności w obrębie gatunku, pomiędzy gatunkami oraz różnorodności ekosystemów.

Czy warto zabiegać i dbać o bioróżnorodność na naszych polach uprawnych?

 
Chwasty od lat rosły na polach razem z roślinami uprawnymi i zawsze rolnicy starali się je niszczyć. Każdy z rolników chciał mieć „czyste” pole z pszenicą czy burakami cukrowymi bo to była gwarancja wysokiego plonu. Musimy pamiętać jednak, że chwasty towarzyszące roślinom uprawnym pełnią szereg ważnych funkcji w przyrodzie. Dzisiaj również wiemy, że zostały określone progi szkodliwości dla poszczególnych gatunków chwastów i gdy nie zostaną one przekroczone nie maja istotnego wpływu na obniżenie plonu rośliny uprawnej. Chwasty są siedliskiem dla owadów zapylających, dostarczają im pokarmu (tzw. pożytku), niektóre gatunki są niezbędne owadom do zamknięcia cyklu życiowego. Przykładem są takie popularne chwasty jak: komosa biała, ostrożeń polny, gwiazdnica pospolita, wiechlina roczna, rdest ptasi, gorczyca polna, mlecz zwyczajny, maruna bezwonna. Są one ważne także ze względu na występowanie pożytecznych bezkręgowców, a pośrednio także ptaków i ssaków. Nasiona chwastów z rodziny rdestowatych, komosowatych i prosowatych (np. komosa biała, rdest ptasi, chwastnica jednostronna, gwiazdnica pospolita) stanowią pokarm dla ptaków w okresie zimowym. Niektóre gatunki chwastów są cennym surowcem zielarskim i mogą stanowić dodatkowe źródło dochodów dla gospodarstwa.


Tagi:
źródło: