Rynek mięsa w Polsce (1-8.11.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 1 do 8 listopada 2015 roku.

Rynek mięsa w Polsce (1-8.11.2015)

Ceny żywca wieprzowego


W dniach 2–8.11.2015 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW żywiec wieprzowy skupowały średnio po 4,16 zł/kg, czyli o 4% taniej niż w poprzednim tygodniu. Tym samym żywiec ten był tańszy o 6% niż miesiąc wcześniej i o 8% niż przed rokiem.
 
Według Komisji Europejskiej przeciętna cena zakupu świń rzeźnych w UE () wyniosła 136,80 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była mniejsza o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed rokiem. W Polsce za żywiec wieprzowy tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną uzyskiwano 130,71 EUR/100 kg. Niższe niż w naszym kraju ceny świń rzeźnych odnotowano w: Holandii, Belgii, Hiszpanii, Danii i Portugalii.

 

Ceny żywca wołowego
 

Krajowa cena zakupu żywca wołowego (według danych ZSRIR MRiRW) ukształtowała się w granicy 6,12 zł/kg i była większa o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o ponad 2% niż przed miesiącem. Żywiec ten był o 11% droższy niż w porównywalnym czasie 2014 r.
 
W UE bydło rzeźne kupowano po 382,14 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3, a więc drożej o 0,11 EUR za 100 kg niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż rok wcześniej. Krajowa cena żywca wołowego klasy R3 w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 319,94 EUR za 100 kg i była wyższa niż: na Łotwie, Rumunii, Węgrzech, Litwie, Estonii, Holandii i na Słowacji.
 

Ceny żywca drobiowego
 

Kurczęta brojlery w dniach 2–8.11.2015 r. krajowe zakłady drobiarskie skupowały średnio po 3,43 zł/kg, czyli o 1% taniej niż tydzień wcześniej.  Kurczęta były także tańsze o 2% niż przed miesiącem i o 1% niż rok wcześniej.
 

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: