Rynek mięsa w Polsce (12.03.2017)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 6 do 12 marca 2017 roku.

Rynek mięsa w Polsce (12.03.2017)
Ceny żywca wieprzowego
 
W dniach 6–12.03.2017 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną płaciły 4,89 zł/kg, czyli więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku żywiec wieprzowy był droższy o 17%.
 
Wieprzowina drożeje także na rynku unijnym. W drugim tygodniu marca br. za świnie rzeźne klasy E uzyskiwano 154,44 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a zatem to więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem. Żywiec ten był o 23% droższy niż przed rokiem.
 
Ceny żywca wołowego
 
Krajowe ceny skupu bydła od początku lutego br. są względnie stabilne. W dniach 6– 2.03.2017 r. za żywiec wołowy (według ZSRIR MRiRW) dostawcy otrzymywali 6,32 zł/kg względem 6,35 zł/kg w poprzednim tygodniu i 6,32 zł/kg przed miesiącem. Cena tego żywca była o 3% wyższa niż w porównywalnym okresie 2016 r.
 
Nieznaczna zniżka cen zakupu bydła rzeźnego wystąpiła w UE. W drugim tygodniu marca br. za żywiec wołowy klasy R3 uzyskiwano 372,99 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli mniej o 0,3% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Żywiec wołowy był również o 1% tańszy niż przed rokiem.
 
Ceny żywca drobiowego
 
W krajowym skupie od stycznia br. drożeje żywiec drobiowy. W dniach 6–12.03.2017 r. zakłady drobiarskie za kurczęta brojlery płaciły 3,36 zł/kg, tj. drożej o 2% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: