Rynek mięsa w Polsce (12.03.2017)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 6 do 12 marca 2017 roku.

Rynek mięsa w Polsce (12.03.2017)
Cena indyków ukształtowała się w granicy 5,00 zł/kg względem 4,99 zł/kg w poprzednim tygodniu i 4,98 zł/kg przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku kurczęta brojlery były jednak tańsze o 1%, a indyki – o 10%.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W dniach 6-12.03.2017 r. zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe przeciętnie po 7,04 zł/kg, a zatem drożej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 0,3% drożej niż przed miesiącem. Półtusze kosztowały również o 18% więcej niż przed rokiem.
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 12,83 zł/kg wobec 12,85 zł/kg w poprzednim tygodniu i 12,87 zł/kg przed miesiącem. Ćwierci wołowe były jednak o 2% droższe w porównaniu z tym samym okresem 2016 r.
 
Cena zbytu tuszek kurcząt w drugim tygodniu marca br. wynosiła 5,44 zł/kg i była wyższa o 2% niż tydzień wcześniej, o 11% niż przed miesiącem, ale o 1% niższa niż przed rokiem.
 
Za tuszki indyków płacono 8,32 zł/kg w odniesieniu do 8,35 zł/kg w poprzednim tygodniu i 8,33 zł/kg przed miesiącem. Tuszki indycze były o 6% tańsze niż przed rokiem.
 
Krajowe ceny prosiąt
 
Ceny prosiąt na krajowych targowiskach, pomimo tygodniowych wahań, są znacząco większe niż przed rokiem. W dniach 6–12.03.2017 r. (według danych ZSRIR MriRW) za jedno prosię płacono 184 zł, tj. więcej o 4% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Cena ta była również o 33% wyższa niż przed rokiem.


Tagi:
źródło: