Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-08
-
Wstępna ocena przezimowania upraw w 2024 r.
2024-05-08 -
Zużycie energii ze źródeł odnawialnych
2024-05-08 -
Ceny cukru w marcu
2024-05-08 -
Oregano czy nie oregano? Oto jest pytanie
2024-05-08
Poznaj produkty
-
Zaczepy transportowe Scharmueller
2020-04-24 -
Napęd Rawson®
2015-04-27 -
LELY – maszyny zielonkowe: Modele Splendimo
2016-05-04 -
Przenośniki łańcuchowe Kongskilde KCC
2013-05-20 -
skanowanie gleby Veris MSP 3150
2012-01-29 -
MIESZALNIK DO SZLAMU TYP Z-GMX MARCHNER
2020-07-27
Rynek mięsa w Polsce (12.06.2016)
Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 6 do 12 czerwca 2016 roku.
Ceny żywca wieprzowego
Jak wynika z danych, w dniach 06.06 – 12.06.2016 r. zakłady mięsne objęte Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały żywiec wieprzowy po 4,90 zł/kg, a więc drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 9% niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec ten kosztował więcej o 9% niż w analogicznym okresie 2015 r.
Ceny żywca wołowego
Za żywiec wołowy płacono 6,32 zł/kg, tym samym o 1% więcej niż tydzień wcześniej. Cena ta była większa o 3% niż przed miesiącem oraz niż w porównywalnym okresie ubiegłego roku.
Ceny żywca drobiowego
Za kurczęta brojlery zakłady drobiarskie płaciły 3,41 zł/kg, czyli o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu. Kurczęta były o 0,2% droższe niż miesiąc wcześniej, ale o 4% tańsze niż przed rokiem.
Indyki nabywano po 5,17 zł/kg, względem 5,19 zł/kg w poprzednim tygodniu. Jednocześnie indyki kosztowały mniej o 1% niż przed miesiącem i o 11% niż przed rokiem.
Czytaj dalej na następnej stronie...