Rynek mięsa w Polsce (24-30.08.2015)

W okresie od 24 do 30 sierpnia 2015 r. minimalnie wzrosły krajowe ceny zakupu żywca rzeźnego (poza kurczętami), a wzrosły ceny zbytu tusz (poza tuszkami indyków).

Rynek mięsa w Polsce (24-30.08.2015)

Ceny żywca wieprzowego


W dniach 24–30.08.2015 r. zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW skupowały żywiec wieprzowy średnio po 4,38 zł/kg, a więc to więcej o 0,03 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i o 0,01 zł/kg niż przed miesiącem. Cena zakupu trzody chlewnej była jednak o 14% mniejsza niż rok wcześniej.

 

Według informacji Komisji Europejskiej, przeciętna cena zakupu świń rzeźnych w UE wyniosła 142,13 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E w stosunku do 141,92 EUR/100 kg tydzień wcześniej. Była ona jednak o 13% mniejsza niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy, w przeliczeniu na walutę unijną, ukształtowała się w granicy 137,37 EUR/100 kg. Niższe niż w Polsce ceny świń rzeźnych klasy E odnotowano jedynie w: Belgii, Danii i Holandii.
 

Ceny żywca wołowego


Żywiec wołowy w ostatnim tygodniu sierpnia 2015 r. w kraju skupowano po 5,90 zł/kg w porównaniu do 5,89 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to o 2% drożej niż przed miesiącem i niż przed rokiem.

 

Średnia unijna cena zakupu bydła rzeźnego wyniosła 382,54 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3 i była o 0,5% mniejsza niż w poprzednim tygodniu, ale o 3% większa niż rok wcześniej. W Polsce cena żywca wołowego klasy R3 wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 306,14 EUR/100 kg i była wyższa niż: na Łotwie, Litwie, Węgrzech i w Rumunii.


Ceny żywca drobiowego

 

Za kurczęta brojlery w krajowym skupie przeciętnie otrzymywano 3,80 zł/kg, czyli o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Jednocześnie cena kurcząt była o 3% niższa niż rok wcześniej.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: