Rynek mięsa w Polsce (2.04.2017)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 27 marca do 2 kwietnia 2017 roku.

Rynek mięsa w Polsce (2.04.2017)
Ceny żywca wieprzowego

Jak wynika z danych, w dniach 27.03 – 2.04.2017 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW trzodę chlewną kupowały po 5,21 zł/kg, czyli drożej o 4% niż w poprzednim tygodniu, o 8% niż przed miesiącem oraz o 24% niż w porównywalnym okresie 2016 r.
 
Żywiec wieprzowy drożeje też w większości krajów Unii Europejskiej. W dniach 27.03 – 2.04.2017 r. za świnie rzeźne klasy E w UE płacono 161,75 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a zatem więcej o 2,5% niż w poprzednim tygodniu i o 6% niż przed miesiącem. Żywiec ten był również o 26% droższy niż przed rokiem. Cena wieprzowiny tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wynosiła 162,03 EUR/100 kg i była wyższa o 8% niż w Holandii, o 10% niż w Danii, ale o 4% niższa niż w Niemczech.
 
Ceny żywca wołowego
 
Krajowe ceny skupu żywca wołowego, po czterech tygodniach zniżki, w ostatnim tygodniu marca br. o 0,6% wzrosły. W dniach 27.03 – 2.04.2017 r. za żywiec wołowy ubojnie płaciły 6,24 zł/kg względem 6,20 zł/kg w poprzednim tygodniu i 6,35 zł/kg przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena bydła była o 2% większa.
 
Ceny żywca drobiowego
 
Cena zakupu kurcząt brojlerów od trzech tygodni utrzymuje się na tym samym poziomie wynoszącym 3,41 zł/kg. W porównaniu do notowań sprzed miesiąca i sprzed roku cena kurcząt w ostatnim tygodniu marca była odpowiednio o 3% i o 0,4% wyższa.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: