Ceny produktów mlecznych w Polsce (26.10.2025)
W dniach od 20 do 26 października bieżącego roku odnotowano zróżnicowanie cen mleka w proszku i cen masła.
W dniach od 20 do 26 października bieżącego roku odnotowano zróżnicowanie cen mleka w proszku i cen masła.
W odpowiedzi na wystąpienie Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych dotyczące niskich cen buraków cukrowych Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało pismem z 30 października 2025 r., że na bieżąco monitoruje sytuację na poszczególnych rynkach produktów rolnych.
Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.
W dniach od 19 do 26 października bieżącego roku w Polsce odnotowano zróżnicowanie cen przetworów mleczarskich w skali tygodnia.
W dniach od 19 do 26 października bieżącego roku odnotowano zróżnicowanie cen serów w skali tygodnia.
W dniach od 13 do 19 października bieżącego roku odnotowano zróżnicowanie cen mleka w proszku i cen masła.
Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w okresie styczeń–czerwiec 2025 r. wartość wywozu produktów mlecznych z Polski wyniosła blisko 2,1 mld EUR i była o 14% wyższa niż w analogicznym okresie 2024 r.
Na rynku krajowym we wrześniu bieżącego roku, ceny producentów cukru paczkowanego wzrosły.
Eksport cukru i wyrobów cukierniczych w pierwszym półroczu 2025 r. wygenerował przychód w wysokości 2,4 mld EUR, z tego wyroby cukiernicze 2 mld EUR, a cukier 0,4 mld EUR, co stanowiło 8% wpływów ze sprzedaży zagranicznej produktów rolno-spożywczych z Polski. Łączne przychody z wysyłki cukru i wyrobów cukierniczych były wyższe o 19% niż przed rokiem.
W dniach od 12 do 19 października bieżącego roku w Polsce odnotowano zróżnicowanie cen przetworów mleczarskich w skali tygodnia.
Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.
W dniach od 12 do 19 października bieżącego roku odnotowano zróżnicowanie cen serów w skali tygodnia.
Oprócz ziarna zbóż Polska eksportuje również produkty zbożowe pierwotnego przetwórstwa oraz produkty zbożowe wysokoprzetworzone.