| Autor: redakcja1

Koniunktura w rolnictwie w 2015 r. Zobacz jakie zmiany zaszły w poszczególnych obszarach produkcji rolnej

Jak wynika ze wstępnych danych, w 2015 r. rynkowe uwarunkowania poprawiły się w odniesieniu do bardzo niekorzystnego pod tym względem roku 2014, ale trudno je uznać za sprzyjające rolnictwu. Obniżki cen skupu podstawowych surowców rolniczych w okresie ciągu roku o 4% były znacznie głębsze niż spadki cen środków produkcji, gdzie było to 0,4%. Skumulowany wskaźnik nożyc cen wyniósł w tym czasie 96,3 punktu względem 89,7 punktu w roku poprzednim.

Koniunktura w rolnictwie w 2015 r. Zobacz jakie zmiany zaszły w poszczególnych obszarach produkcji rolnej

Podobnie jak przed rokiem małe ceny żywności w 2015 r. miały swoją przyczynę  głównie w spadkach cen surowców rolniczych wywołanych przede wszystkim wysoką podażą większości produktów w warunkach dekoniunktury i niższych cen na globalnych rynkach. Dekoniunkturę na światowych rynkach pogłębiało embargo rosyjskie na przywóz żywności z UE, w tym z Polski.

 
W zależności od kierunku specjalizacji gospodarstw wpływ sytuacji rynkowej na ich kondycję finansową był zróżnicowany. Uwarunkowania rynkowe były najmniej korzystne głównie dla gospodarstw specjalizujących się w produkcji mleka oraz żywca wieprzowego.
Poprawiła się z kolei sytuacja gospodarstw skierowanych na produkcję żywca wołowego oraz w mniejszym stopniu zbóż.

Ceny zbóż podstawowych wzrosły o 2,7%

W obrębie 12 miesięcy 2015 r. ceny zbóż podstawowych wzrosły o 2,7% - żyto do 7,5% - jęczmień. Jedynie zwyżka cen kukurydzy była większa i wyniosła 28%. O relatywnie nieznacznej skali wzrostu cen zbóż, mimo wyraźnie mniejszych zbiorów, zadecydowały niskie ceny na globalnym rynku oraz niższa niż przed rokiem konkurencyjność cenowa i jakościowa polskiej pszenicy, a także ograniczony popyt krajowy.

 
Znaczące spadki cen zbóż w latach 2013-2014 spowodowały jednak, że ceny pszenicy i żyta nominalnie zmalały w latach 2011-2015 o 10-14%. Ceny jęczmienia w tym czasie pozostały niemal niezmienne, a kukurydzy podniosły się o 2%. Realnie kukurydza i jęczmień staniały w omawianym 5-leciu o 4,5-6%, a pszenica i kukurydza o 16-19%. W 2015 r. zboża zdrożały przede wszystkim w odniesieniu do żywca wieprzowego i drobiu, a także mleka, których ceny w tym czasie zmalały odpowiednio o 7,5, 4,0 i 5,9%.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: