Rynek mięsa w Polsce (19.11.2017)

Na rynku krajowym utrzymuje się sezonowa zniżka cen zakupu żywca wieprzowego, a ceny bydła rzeźnego wykazują umiarkowany wzrost. W zakładach drobiarskich od lipca br. tanieją indyki, a ceny kurcząt brojlerów są w miarę stabilne. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (19.11.2017)
Zwyżkowy trend cen wołowiny utrzymuje się także na rynku unijnym. W dniach 13–19.11.2017 r. za 100 kg bydła rzeźnego klasy R3 w masie poubojowej schłodzonej unijni dostawcy uzyskiwali 387,43 EUR, czyli więcej o 0,3% niż w poprzednim tygodniu, o 1% niż przed miesiącem oraz o 5,5% niż w porównywalnym okresie 2016 r. Cena polskiej wołowiny wyrażona w euro wynosiła 345,97 EUR/100 kg i była o 11% niższa od ceny w UE.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W Polsce wołowina podrożała również w zbycie. W trzecim tygodniu listopada br. w zakładach mięsnych kompensowane ćwierćtusze wołowe sprzedawano po 13,83 zł/kg, tj. drożej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 2% niż przed miesiącem. Cena ćwierci wołowych była również o 7% wyższa niż w tym samym okresie 2016 r.
 
Rynek drobiu
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 13–19.11.2017 r. za kurczęta brojlery krajowi dostawcy otrzymywali 3,43 zł/kg w odniesieniu do 3,42 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena kurcząt była o 1% mniejsza niż przed miesiącem, ale o 10% wyższa niż przed rokiem. Za 1 kg żywca indyczego płacono 4,97 zł w porównaniu do 4,99 zł tydzień wcześniej. Indyki były o 2% tańsze niż w analogicznym okresie października, ale o 2,5% droższe niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W trzecim tygodniu listopada br. tuszki kurcząt sprzedawano po 5,29 zł/kg, czyli taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 0,5% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wynosiła 8,75 zł/kg i była większa o 3% od uzyskanej tydzień wcześniej oraz o 4% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku tuszki kurcząt były droższe o 13%, a tuszki indyków – o 2,5%.


Tagi:
źródło: