Rynek mięsa w Polsce (21.10.2018)

W trzecim tygodniu października 2018 r. w krajowym skupie zaobserwowano wzrost cen żywca indyczego, a spadkowi uległy ceny zakupu żywca wieprzowego, wołowego oraz kurcząt brojlerów. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (21.10.2018)
Za zniżkami na rynku unijnym podążają też ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce. W dniach 15–21.10.2018 r. krajowi dostawcy za trzodę chlewną uzyskiwali 4,38 zł/kg, czyli mniej o 2,5% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż przed miesiącem. Jednocześnie był to poziom cen niższy o 10% niż w tym samym czasie 2017 r.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W krajowych zakładach mięsnych od początku września br. tanieją półtusze wieprzowe. W dniach 15–21.10.2018 r. sprzedawano je po 6,47 zł/kg, tj. taniej o 2% niż w poprzednim notowaniu oraz o 6% niż przed miesiącem i 8% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W Unii Europejskiej w trzecim tygodniu października br. cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3, a więc o 0,2% zwiększyła się w stosunku do poprzedniego tygodnia i ukształtowała się w granicy 374,54 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Była ona niższa o 2% niż przed rokiem.
 
Cena polskiej wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 336,63 EUR/100 kg i była o 10% mniejsza od ceny w UE.
 
W Polsce w dniach 15–21.10.2018 r. bydło rzeźne nabywano po 6,77 zł/kg względem 6,78 zł/kg w poprzednim tygodniu. Asortyment ten był jednak o 1% droższy niż przed miesiącem i niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W trzecim tygodniu października br. w krajowych zakładach mięsnych zaobserwowano 1% obniżkę cen kompensowanych ćwierćtusz wołowych, które skupowano po 13,74 zł/kg. Był to poziom cen wyższy o 5% niż przed miesiącem i o 1% niż rok wcześniej.


Tagi:
źródło: