Rynek mięsa w Polsce (4.02.2018)

Na przełomie stycznia i lutego 2018 r. na rynku krajowym zwiększyły się ceny zakupu żywca wieprzowego i kurcząt, a ceny żywca wołowego i indyków uległy spadkowi. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (4.02.2018)
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
Za kompensowane ćwierćtusze wołowe płacono 13,76 zł/kg, a zatem o 3% mniej niż w poprzednim tygodniu. Ćwierćtusze wołowe były też o 1% tańsze niż przed miesiącem, ale o 6% droższe niż w tym samym okresie poprzedniego roku.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W analizowanym tygodniu zwiększyły się ceny skupu kurcząt brojlerów. W skupie indyków pogłębiła się, trwająca od początku br., zniżkowy trend cen. W dniach 29.01 – 4.02.2018 r. krajowe zakłady drobiarskie kupowały kurczęta brojlery po 3,32 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 1% taniej niż przed miesiącem. W porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku kurczęta podrożały o 6%. Cena zakupu indyków wyniosła 4,76 zł/kg i była o 1% niższa w poprzednim tygodniu. Jednocześnie indyki były o 3% tańsze niż przed miesiącem i przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
Odnotowano dalszy znaczący wzrost cen tuszek kurcząt, przy obniżce cen tuszek indyków. Cena zbytu tuszek kurcząt ukształtowała się na poziomie 5,38 zł/kg, czyli o 6% wyższym niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie tuszki kurcząt były droższe o 2% niż przed miesiącem i o 13% niż przed rokiem. Tuszki indyków zbywano po 7,90 zł/kg, tj. taniej o 4% niż przed tygodniem i o 4% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku ceny tuszek indyków były mniejsze o 2%.


Tagi:
źródło: