Kategorie

Poznaj produkty


Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach gościł Premier Ewę Kopacz

W dniu dzisiejszym, 13 lipca br., premier Ewa Kopacz odwiedziła Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach. W spotkaniu z naukowcami uczestniczyła również podsekretarz stanu Zofia Szalczyk.

Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach gościł Premier Ewę Kopacz

Światowej klasy Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach zapewnia transfer najnowszych wyników badań dla sektora ogrodniczego. Posiada on w swoim dorobku wiele nowatorskich w skali światowej rozwiązań, które w bardzo dużym stopniu przyczyniły się do rozwoju polskiego ogrodnictwa.


Warto podkreślić, że w latach 2007-2014 eksport rolno-spożywczy wzrósł ponad dwukrotnie (z 10,1 mld euro do 21,3 mld euro). Polska jest dużym producentem i liczącym się na światowym rynku eksporterem owoców i warzyw. W ubiegłym roku eksport świeżych owoców i warzyw wyniósł 2 mld euro. Naszymi flagowymi produktami są jabłka, cebula, kapusta, a także pieczarki, truskawki i borówka amerykańska.

Obydwa instytuty w latach 2008 – 2014 otrzymały wsparcie na realizację programów w łącznej wysokości ok. 119 mln zł.

Wyniki programów udostępnia się szerokiej praktyce rolniczej, ogrodniczej i działkowcom poprzez dostarczanie materiału hodowlanego, projektów technologii, instrukcji wdrożeniowych, publikacje popularno-naukowe i naukowe, szkolenia i praktyki.

Nowe programy wieloletnie stanowią kontynuację wcześniej przyjętych zadań istotnych dla realizacji ważnych celów polityki państwa. Mają one znaczenie horyzontalne i przyczynią się do rozwoju wielu sektorów gospodarki. Do głównych celów, które zostaną osiągnięte w wyniku ich realizacji należy zaliczyć:

W obszarze ogrodnictwa:

- wspieranie bezpieczeństwa żywnościowego oraz wysokojakościowej produkcji owoców i warzyw (dostępność owoców i warzyw o najwyższej jakości odżywczej, wdrażanie bezpiecznych dla ludzi metod produkcji obejmujących zalecenia ochrony roślin, nawożenia i nawadniania, ograniczanie zanieczyszczeń płodów rolnych, identyfikacja i przeciwdziałanie nowym zagrożeniom),

- wspieranie eksportu owoców, warzyw i roślin ozdobnych (testowanie nowych technologii przechowywania i przetwórstwa, analizy rynków, wsparcie eksperckie przy otwieraniu nowych rynków zbytu),

- zwiększanie konkurencyjności i innowacyjności gospodarstw ogrodniczych i przedsiębiorstw działających w tej branży - poprzez ścisłe powiązanie nauki z praktyką,

- hodowlę nowych odmian oraz wytwarzanie elitarnego materiału szkółkarskiego wolnego od patogenów (istotne z punktu widzenia eksportu i produktywności roślin),

- ochronę środowiska (bezpieczne techniki stosowania agrochemikaliów, gospodarowanie wodą w rolnictwie, zagospodarowanie odpadów, ograniczenie presji rolnictwa na środowisko, zachowanie bioróżnorodności, ochrona owadów zapylających),

- wspieranie rozwoju pszczelarstwa.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: