Kategorie

Poznaj produkty


| Autor: redakcja12

Słów kilka o uprawie brokułów

Brokuł należy do rodziny warzyw kapustnych. Jest blisko spokrewniony z kalafiorem. W Polsce brokuł uprawia się od początku lat osiemdziesiątych. Nadal jednak pozostaje niedoceniony i mało rozpowszechniony w uprawie, mimo że warunki klimatyczne Polski są korzystne do uprawy tej rośliny.

Słów kilka o uprawie brokułów
Jednym z podstawowych czynników agrotechnicznych warunkujących wielkość i jakość róż jest gęstość sadzenia. Brokuł sadzi się w rozstawie 62,5-67 x 35-40 cm przy mechanicznej pielęgnacji plantacji lub 60 x 40-45 cm przy ręcznej pielęgnacji, w zagęszczeniu 30-40 tysięcy roślin na 1 ha. Im większa rozsada, tym większa jest średnica róży głównej. Z tego względu należy dobrać gęstość sadzenia w zależności od odmiany i przeznaczenia plonu. Po upływie 7-10 dni od sadzenia rozsady należy ocenić stan przyjęcia się roślin i uzupełnić ewentualne wypady. Ważnym zabiegiem jest mechaniczne lub ręczne spulchnianie wierzchniej warstwy gleby, połączone z niszczeniem chwastów. Ochronę roślin zaczyna się jeszcze przed wysianiem nasion. Glebę w inspekcie i na rozsadniku należy odkażać tydzień przed siewem. W celu zabezpieczenia kiełkujących nasion i młodych siewek przed kompleksem chorób, powinno się wysiać nasiona zaprawiane.
 
Do zbioru róż brokuła przystępuje się, gdy są one w pełni wykształcone, jędrne, zwarte, a pąki kwiatowe są całkowicie zamknięte. Róże przeznaczone do spożycia powinny być czyste, zdrowe, świeże, nie uszkodzone mechanicznie. Średnica róż mierzona po łuku powinna wynosić minimum 4 cm. Maksymalna długość łodyg do bezpośredniego spożycia powinna wynosić 20 cm, a do mrożenia 12 cm. Zbiór rozpoczyna się po 40-70 dniach od posadzenia rozsady. Czynność ta powinna być wykonywana w godzinach rannych, kiedy rośliny są jędrne i wychłodzone po nocy. Najdłużej dzień po zbiorze, schłodzone róże przeznaczone do zamrażania należy poddać zabiegowi blanszowania. Przez 3-4 minuty zanurza się je w gorącej wodzie o temperaturze 98°C z dodatkiem soli kuchennej, aby zachować ich wysoką wartość odżywczą i smakową. Po wyjęciu z wody róże natychmiast się schładza i zmraża. Plon róż brokuła kształtuje się zależnie od odmiany, warunków agrotechnicznych i meteorologicznych na poziomie 10-20 ton z hektara.


Tagi:
źródło: