Polski eksport mięsa i przetworów wzrósł o 18% do 839 tys. ton

W 2015 r. eksport mięsa drobiowego osiągnął 839 tys. ton, czyli był większy o 18% niż w 2014 r. oraz ponad 1,6 mld EUR – 20%. Z kolei wysyłka mięsa wieprzowego z Polski zwiększyła się o 6% do 404 tys. ton w porównaniu z notowanym w 2014 r., ale jego wartość obniżyła się o 1% do 697 mln EUR. Natomiast wywóz mięsa wołowego z cielęcym wyniósł 367 tys. ton i był o 19% wyższy niż w 2014 r., a jego wartość była w granicy 1,2 mld EUR, tj. wzrost o 26%.

Polski eksport mięsa i przetworów wzrósł o 18% do 839 tys. ton
Udział tych krajów w wolumenie polskiego eksportu wyniósł 5%, a w jego wartości – 4%. W 2015 r. wolumen i wartość dostaw wołowiny z Polski do pozostałych państw azjatyckich, w tym przede wszystkim do Turcji były ponad 2,5 razy większe niż rok wcześniej i wyniosły odpowiednio 17 tys. ton oraz 64 mln EUR. Udział tych państw w kontyngencie i wartości krajowego wywozu wyniósł 5%. Do pozostałych krajów świata wysłano z Polski nieznaczne ilości wołowiny i cielęciny.
 
W związku z tym, w 2015 r. czołowymi importerami polskiego mięsa wołowego i cielęcego były państwa UE, w tym Włochy, gdzie kraj ten miał 22% udział w wolumenie i 24% w wartości eksportu tego mięsa, Niemcy z 17% i 14%, Holandia z 12% i 10%, Hiszpania z 6% i 7% oraz Francja z 6% udział w kontyngencie i wartości. W odniesieniu do krajów trzecich najwięcej wołowiny dostarczono do Bośni i Hercegowiny - 3% i 2% oraz Turcji - 2% udział w wolumenie i wartości. Spośród tych krajów unijnych największa zwyżka wywozu mięsa wołowego i cielęcego nastąpiła do Niemiec i Holandii o 27 –28% w stosunku do wolumenu i o 35–36% względem wartości oraz Francji o 31% i 30%, a spośród państw trzecich – do Turcji o 14 i 16 razy.
 
Eksport mięsa wieprzowego
 
W 2015 r. eksport mięsa wieprzowego z Polski wzrósł o 6% do 404 tys. ton, ale jego wartość zmalała o 1% do 697 mln EUR. Do krajów UE trafiło 334 tys. ton wieprzowiny o wartości 574 mln EUR, czyli 80% wysyłki tego mięsa z Polski. Kontyngent eksportu wieprzowiny do UE był większy o 18% niż w 2014 r., a wartość – o 7%.
 
Zwiększył się też również eksport wieprzowiny do państw Ameryki Północnej i państw afrykańskich. Do Ameryki Północnej wywieziono 27 tys. ton wieprzowiny o wartości 74 mln EUR, co stanowiło 7% kontyngentu wysyłki i 11% jego wartości. Wolumen wywozu wieprzowiny do krajów Ameryki Północnej był o 34% większy niż rok wcześniej, a wartość – o 30% większa. Największym importerem polskiej wieprzowiny w tym rejonie świata były Stany Zjednoczone. Do państw afrykańskich, w tym szczególnie do Liberii i Konga dostarczono 6 tys. ton wieprzowiny o wartości 4 mln EUR, a więc 2% kontyngentu eksportu i 1% jego wartości. Wolumen eksportu wieprzowiny do tych krajów był większy o 20% niż rok wcześniej, a wartość – o 18%.


Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: